Itinéraires op de Paden van de Geschiedenis

Rondleidingen
"Moeder Natuur en culturel ankerplaatsen"

Sinds 1986 hebben we een expertise ontwikkeld op een bepaald gebied: het cultuurtoerisme. Onze eerste ambitie is om "Kunst te beleven als een Levenskunst”, om "de deelnemers aan onze reizen bij de hand te nemen en hen een verhaal te vertellen".
Ons team van professionals heeft altijd gewerkt aan de vraag, het aanpassen en het creëren van op maat gemaakte rondleidingen en operaties.

Wij geloven dat de realiteit van de wereld om ons heen ons meer en meer dwingt om ons bewust te worden van de natuur, van haar rol die te vaak wordt vergeten en van het belang dat de natuur voor ons als mens heeft.

Maar de natuur geeft ons ook de kans om te praten over parken, architecten en stedenbouwkundige werken, de projecten van de protagonisten van het Brusselse openbare leven. Onze gidsen nemen u mee op natuurpaden om de grote en kleine verhalen van ons Brussel te onthullen!

De natuur is overal, kom en ontdek zijn "Itinéraires" 
 

Onze Rondleidingen

Afspraak met Moeder Natuur: het Ontwaken


Men herinnert zich over het algemeen de stedenbouwkundige ambities van Leopold II en de grote boulevards die Victor Besme, zijn bouwmeester, heeft aangelegd. We vergeten dat de Koning-bouwheer een groene stad wilde waar de natuur haar rechtmatige plaats zou hebben. In het hart van de nieuwe wijken die zullen ontstaan, zullen grote eigendommen behouden blijven om prachtige openbare parken te openen, groene juweeltjes van de eerste kroon. We nemen u mee naar de twee parken die zijn aangelegd om de grenzen van Sint-Gillis en Vorst te verluchten: het Dudenpark en het Park van Vorst. Net zoals de grote lanen prachtige perspectieven in de stad zullen creëren, zullen de parken een geweldige ventilatie bieden, een open uitzicht over de stad, intieme ruimtes voor de liefhebbers, grote vlaktes voor familievermaak, maar ook een onuitputtelijk kleurenpalet.
 

Afspraak met Moeder Natuur: het bos dat geneestù


In het hart van het Zoniënwoud bevindt zich een plaats met een rijke geschiedenis waar de mensen sinds het begin der tijden zijn gekomen om het Woud te eren, om hun spiritualiteit te beleven, om deze te exploiteren en om middelen te vinden, niet alleen voor hun overleving maar ook voor hun gezondheid. We nemen u mee op een ontdekkingsreis - tussen geschiedenis en ecologie - van een van de mooiste delen van de groene long van de hoofdstad.

Een afspraak met Moeder Natuur... terwijl ze in slaap valt...


Wat is een betere plaats om de herfst te bewonderen dan deze vallei van de Pedes, waarschijnlijk de meest Bruegeliaanse van allemaal, waar we het decor vinden van verschillende meesterwerken van de schilder, waaronder de Boerenbruiloft en de Parabel van de Blinde. De vallei, die bij de Ring is afgesneden, loopt door alle lagen tussen de stad en het platteland zonder de regio te verlaten. Bovenal biedt het een prachtig staaltje van de inheemse flora (kleverige elzen, essen, lindebomen, riet...), die in dit seizoen een buitengewoon palet aan goud, karmijn, bordeaux, sinaasappels en okers biedt. De schoonheid en de sereniteit van de plaats hebben zelfs de wilde fauna weten te bekoren, inclusief de trekvogels die sinds enkele jaren de oevers van de vele vijvers langs de rivier niet meer verlaten hebben.

 

Afspraak met Moeder Natuur: de Stilte


Meer dan het bos moet het park zich voorbereiden op de winter omdat de "gedomesticeerde" natuur kwetsbaarder, kostbaarder en vaak exotischer is. Wij stellen u een wandeling voor in een van de rijkste en meest romantische parken van het Gewest: het Josaphatpark in Schaarbeek, waarvan de naam alleen al een wintersprookje is. We zullen zien hoe de gemeente een hele weg van herinnering en promotie van de lokale folklore heeft aangelegd door een opmerkelijk beeldhouwwerk, meestal gemaakt door lokale kunstenaars; plaatsen heeft gecreëerd die een voorbeeld zijn geworden voor de ontspanningsmomenten van de Schaarbeekse bevolking die er het hele jaar door gebruik van maken, evenals een echt arboretum, in dit seizoen, slapend en beschermd tegen de aanvallen van de vorst, maar dat blijft schitteren.

Cultureel Verannkering: Water 


Itinéraires biedt u een wandeling aan rond Brussel ten tijde van zijn rivier. Van Fontainasplein tot de Grote Markt via de Vismarkt zullen we weinig gekende aspecten van de Senne beschouwen. We volgen het kronkelige parcours en ontdekken het maritieme district met zijn kades en eeuwenoude douanegebouwen, en niet te vergeten de nieuwe constructies die ons herinneren aan de oude havenfaciliteiten. Aan de hand van de illustraties uit die tijd en de weinige sporen die het in de huidige stad heeft achtergelaten, zullen we het nieuw leven inblazen. Door de kronkelige straatjes, de rondheid van de pleinen, de "Senne-gaten" en de locaties van de oude stadswallen die erlangs liepen, zullen we de rivier onder onze voeten kunnen voelen stromen.
 

Culturele verankering: Lucht

Itinéraires nodigt uit om een wandeling rond de windturbine te maken. Het is de minst gemakkelijke vorm van energie om te implementeren in steden en Brussel lijkt erg terughoudend om het te gebruiken.
Er is echter één gemeente waar windenergie een plaats heeft gevonden: Sint-Lambrechts-Woluwe. Rond de windmolen, als voorloper, probeert een hele reeks projecten de kracht van de wind te gebruiken, maar ook andere technieken om hun CO2-voetafdruk te verminderen.
Creatieve werkplaatsen, grote bedrijven, commerciële ruimtes, zelfs de namen van bepaalde straten, de lucht heeft hier de wind in de zeilen?

Cultureel Verankering: de Aarde

Itinéraires nodigt u uit om het landschap te ontdekken dat onze voorouders hebben gevormd om te bepalen wat de hoofdstad van Europa zal worden.
Ze wilden een nieuw Rome maken, gebouwd op zeven heuvels; in de 19e eeuw deden ze er alles aan om het te laten lijken op Parijs met zijn boulevards en deze legende van zijn geboorte op een eiland in de Senne rond een koninklijke residentie.
Vandaag de dag weten we dat de stad beschut geboren is tegen de grillen van de rivier, op de Mont Saint-Michel waar een kleine kapel een kathedraal werd. Rondomrond strekten de velden van de eerste inwoners van Brussel zich uit, de eerste werkplaatsen in de steile straten, vaak onderbroken door trappen die naar beneden gingen naar de Grote Markt, later prachtige paleizen. De stad werd gebouwd op de steile rechteroever van de Zenne, de andere was lange tijd haar voedselvoorziening en zou Molenbeek worden.
 

Cultureel Verankering: Brand

Itinéraires nodigt uit tot een culturele verankering: Vuur en Zon. Sterke elementen in het leven van de steden, van grote fascinatie voor sommigen of angst voor anderen... Deze tegengestelde gevoelens hebben contrasterende sporen achtergelaten in de architectuur, in de stedenbouwkundige keuzes, in de iconografie van paleizen, kerken maar ook van burgerlijke huizen en zelfs de gildenhuizen op het hoofdplein. We nodigen u uit om een wandeling te maken door bekende wijken, maar die ons een oneindigheid aan details zullen onthullen, symbolische boodschappen die overspoeld worden met licht, warmte... of angst voor de vreselijke plaag.

Moeder Natuur in Anderlecht


Onze gids nodigt u uit voor een wandeling in de "Gemeente van Sint-Guido”. Meester van de plaats, nodigt hij ons uit om een natuurlijke blik te werpen op zijn gemeente!

U maakt parallellen - maar ook reizen - tussen de sporen van de natuur die diep in ons architecturaal erfgoed zijn gegrift, zoals de Art Nouveau-stijl, en de levende natuur die we concreet kunnen manipuleren, bijvoorbeeld in tuinen of parken.

Deze Moeder Natuur, onuitputtelijke bron van grondstoffen zoals de steen en de aarde die we gebruiken om te bouwen, de medicinale planten van Erasmus, onder andere, om te genezen, de bloemen of voorstellingen om te versieren, de vezels, de planten, de materialen om zich te kleden...
 

Itinéraires van een duurzaam Brussel

In tegenstelling tot wat men zou denken als men op de gebaande paden blijft, zit Brussel vol met groene en duurzame initiatieven. Brussel verdient de titel "groene stad". Er zijn natuurlijk de vele parken en tuinen, maar ook en vooral de gemeenschappelijke moestuinen, de stedelijke boerderijen, de leerlooiersmarkt, de verticale tuinen, de gemeenschappelijke winkelgroepen... Maar ook de recyclage van materialen tot unieke kunstwerken, de herbestemming van gebouwen, de tweedehandsmarkten en de uitwisseling van diensten. Laten we de vele hergebruikende burgerinitiatieven, de bevordering van lage-verbruiks-vervoermiddelen en andere niet vergeten. Onze gids neemt u mee op ontdekkingstocht naar een Brussel waar het goed is om te leven en te innoveren, op zoek naar al die kleine duurzame en economische acties voor een nog groener Brussel!
 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief 

Een  vraag? 

Zin om ons collectief te joinen?

Contacteer ons: 

​Magali.de.vinck@gmail.com

+32(0)476785625

© 2020 bij Laura Van Nieuwenhove

voor het collectief Breathe with Brussels

© 2020 door Laura Van Nieuwenhove voor het collectief Breathe with Brussels