De Basiliek van  Koekelberg

Basilique - Logo.jpg

Een unieke belevenis!

De Basiliek van Koekelberg is een meesterwerk van Art Deco en de vijfde grootste kerk ter wereld. Het levenswerk van de Gentse architect Albert van Huffel is een van de meest interessante en grootste Art Deco gebouwen in West-Europa. Van ver kan je de befaamde koperen koepel zien. Deze is 90 meter hoog en weegt een spectaculaire 43.000 ton. Dat is bijna 5 maal het gewicht van de Eifeltoren in Parijs! Ook het interieur is indrukwekkend. De terracotta, de  glasramen en de steeds wisselende lichtinval creëren een bijzonder kleurrijke en warme sfeer. De kunstwerken in de kerk en in de 2 musea laten niemand onberoerd. Werken van Minne, Miro en Permeke zijn maar enkele voorbeelden. De permanente tentoonstelling van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Kim en Joong, in een kleurrijke abstracte stijl, laat een diepe indruk na. Uitwaaien kan  op het panorama op een hoogte van 53 meter met een uitzicht van 360° over Brussel en omstreken.

Openingsuren
Activiteiten in de Basiliek

Kerk 

 • Zomertijd van 8u tot 18u

 • Wintertijd van 8u tot 17u 


Panorama

 • Zomertijd van 9u tot 17u30 (laatste ticket 17u)

 • Wintertijd van 10u tot 16u (laatste ticket 15u30)


Shop

 • Van 9u tot 12u30 en van 13u30 tot 16u30

RONDLEIDINGEN

 • In de Basiliek zijn rondleidingen mogelijk in het Nederlands, Frans, Engels en Italiaans. En ook in andere talen dankzij onze partner Belgica Guided Tours

 • De prijs van een rondleiding is 75€ voor een groep van maximum 25 personen. Een ticket voor het panorama kost 5€ p.p.  (voor groepen van meer dan 10 personen) en 6€ p.p. voor kleinere groepen.

 • Onze gidsen vertellen over de geschiedenis, de architectuur, de gebruikte materialen  en andere boeiende  weetjes van de  Basiliek. U kan ook de fototentoonstelling over het ontstaan van de Basiliek bezoeken, evenals het Museum van de Zwartzusters en het Museum voor Moderne Religieuze Kunst. Afsluiten doen we op het panorama met een uniek uitzicht. Bij mooi weer zijn de toren van de kathedraal van Mechelen en het hellend vlak van Ronquières zichtbaar.

INDIVIDUEEL BEZOEK

 • Toegangsprijs: 6€ p.p. (5€ p.p. voor groepen vanaf 10 personen)

 • Dit ticket is geldig voor het panorama op een hoogte van 53 meter met een prachtig uitzicht over Brussel en omstreken.

 • Dit ticket is ook geldig voor het Zwartzustermuseum en het Museum voor Moderne Religieuze Kunst. (Opgelet, de musea hebben ander openingsuren. Info via www.basilicakoekelberg.be of 02 421 16 67).

Bereikbaarheid

Nationale Basiliek van Koekelberg
Basiliekvoorplein 1
1083 Brussel

Ingang: Poort 6

Openbaar vervoer :

Metro: lijn 2 en 6, station Simonis of Elisabeth.

Bus De Lijn : 213 / 214 (vertrek vanaf Brussel Noord)

MIVB: 13, 19, 87 (vertrek vanaf metro Simonis

en Elisabeth)

Gratis parking aan de Basiliek

Onze volgende bezoeken en conferenties

Betovering + Atomium

Een moderne basiliek met een indrukwekkend panorama!

De Basiliek van Koekelberg vervult een belangrijke culturele functie. Het is een Art Deco-meesterwerk en herbergt ook twee musea en verschillende tentoonstellingen. U kunt ook genieten van een prachtig panorama van Brussel en zijn omgeving!

Handsets

Basiliek van Koekelberg + Belgica Guided Tours
De « Basiliek » en uitzicht op de stad

Ons bezoek begint op de Begraafplaats van Molenbeek. Daarna bezoeken we het Kasteel van "Karreveld" en maken we een wandeling in de wijk Koekelberg.

Om te verkwikken: Godiva chocolaatjes! We steken het "Elisabethpark" over om het Art Deco gebouw binnen te gaan, het grootste in West-Europa!

We ontdekken haar geschiedenis en haar details en bewonderen tenslotte het panoramische uitzicht van de Basiliek, vergelijkbaar met dat van de "Arc de Triomphe" in Parijs.

Combiticket: tour met gids + chocolade + bezoek van de Basiliek en panoramisch uitzicht

Prijs: Volwassenen 20 € – Kinderen (6  tot 12 jaar) 12 € – Kideren (0 tot 6 ans) gratis

Ontmoetingsplaats: vlak voor de Begraafplaats van Molenbeek

Duur van de tour: 3 uur

Minimum: 10 personen om de tour te organiseren.

Bezoek Ganshoren al lopend

Hebt u zin om de gemeente Ganshoren te (her)ontdekken via een geleid bezoek terwijl u rustig jogt?

Ga samen met mij op pad over berg en dal voor een tochtje van ongeveer 8km !

Ik ben er zeker van dat u over Ganshoren minstens 1 ding zult leren!

Om deel te nemen, moet u geen getrainde sportieveling zijn. 

Ook geschikt voor "start to runners".

Maak gebruik van het gunstige combiticket en geniet onder andere van het prachtige zicht vanaf de basis van de koepel van de basiliek!

Prijs : 27,5 €

Betovering + Atomium

Architectuur, cultuur en natuur.

Erkend als de vierde grootste kerk ter wereld en vaak bekritiseerd, blijft de Basiliek van het Heilig Hart van Koekelberg een uniek historisch getuigenis voor alle architectuurliefhebbers en een majestueus observatiepunt voor het panorama op de stad en haar natuurlijke ruimtes. En onder de schaduw van de basiliek is er een groene wijk om te ontdekken: het plateau herbergt het Elisabethpark en de gevels van de wijk bieden onderdak aan wijnstokken, golven, zwanen, waterlelies, ooievaars, engeltjes, bloemen, gevleugelde leeuwen ... , architecturale en sociologische analyse van een wijk om te herontdekken!

Daarnaast moet u er meer over weten.

Maatwerk en op aanvraag

Duur: tussen 2u30 en 3u

Prijs en voorwaarden: info@itineraires.be
+32496 38 85 94

Bierdegustatie in de Basiliek van Koekelberg
Tussen bier en kerk, een lang verhaal!

Bier proeven in een Kerk? Dat is écht waar ons voorstel! En niet in gelijk welke kerk : de Nationale Basiliek van Koekelberg!

Iedereen kent onze prachtige Basiliek, maar bent u er al binnen geweest? De vijfde grootste kerk van de wereld en het grootste Art-Decogebouw van West-Europa met een prachtig zicht van 360° over Brussel en omstreken!

Na een rondleiding met gids, bieden we een bierproeverij aan op deze unieke plaats onder het thema “ Bier en Kerk’. Aan de hand van vier proefglaasjes vertellen we over de indrukwekkende geschiedenis van het bier..

Op reservatie voor groepen beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Brussels

 • Start : 13u ingang poort 6

 • Duur: 2u30

 • Prijs: 36€ per persoon


Inbegrepen:

 • Ticket voor het panorama

 • Rondleiding met gids in de Basiliek

 • Degustatie van vier bieren 

 • En een onvergetelijke ervaring!

binnenkort

Arkadia + La Basilique de Koekelberg
De 3 bergen van Brussel

Ontdek de 3 bergen van Brussel bedacht door Leopold II: de Mont du Culte (de Basiliek van Koekelberg), de Kunstberg (Place Royal naar de Albertine) en de Mont de la Justice (Place Poelaerts).

Prijzen :

 • bezoek Arkadia van de Kunstberg en de Mont de la Justice.

 • bezoek aan de Basiliek van Koekelberg

Reserveer

binnenkort